Varen

Zelf Varen, je eigen schipper of stilliggend huren

De Otter-huisboten kunnen zowel varen als stilliggend worden gehuurd.

Er zijn 3 opties:
 • Zelf varen
 • Je eigen schipper inhuren
 • De huisboot stilliggend huren: de Comfort Klasse M en XL worden vaak in de winter als een romantisch drijvend appartement gehuurd.

Zelf varen

Alle huisboten van Otter Easy Houseboats mogen gevaren worden zonder vaarbewijs. Bijna 90% van onze gasten kiest voor deze meest avontuurlijke optie. Tijdens het reserveren voeg je het vaarpakket toe. 

Wanneer je de optie ‘vaarpakket’ bijboekt, is de schipperstraining inbegrepen om de kneepjes van het vak te leren. De schipperstraining duurt ongeveer een uur en volg je aan het begin van je vakantie. We spreken hiervoor een tijd met je af.  Ook als je wel over een vaarbewijs beschikt, volg je de schipperstraining. Je ontvangt dan 30% korting op het vaarpakket. Ongeveer een uur voordat de schipperstraining start, kan je al inchecken op de boot.

De schipperstraining zorgt ervoor, dat je met een zeker gevoel de huisboot bestuurt en met een ontspannen gevoel vaart.

 

Onderwerpen tijdens de schipperstraining

 • Aanleggen en wegvaren;
 • Afmeren;
 • Draaien met beperkte ruimte;
 • Voor anker gaan;
 • Vastmaken bij de ligplaats;
 • De grondbeginselen van de regels op het water;
 • Belangrijke scheepsregels;
 • Tips & tricks bij de besturing van een huisboot;
 • Veiligheid aan boord en tijdens het varen;
 • Topografie en geschiedenis van de Maasvallei.

 

Je eigen schipper inhuren

Wanneer je wel het water op wil, maar niet zelf wil varen, heb je bij Otter-ehb de optie om een tegen een gereduceerd tarief een schipper in te huren die je ook nog eens alles kan vertellen over de geschiedenis, natuur en cultuur van de Maasvallei. Tijdens het reserveren voeg je deze optie toe.

 

Aanleggen en voor anker gaan

Je mag overal op meren op de Maasplassen aanleggen of voor anker gaan.  Het wordt sterk aanbevolen om in de buurt van een oever en riethagen minimaal 16 meter afstand te houden, vanwege ondiepte en ter bescherming van de natuur. Het is niet toegestaan voor anker te gaan onder bruggen en op de Maas! In geval van nood kun je aan elke pier aanmeren.

 

Is varen met een huisboot moeilijk?

De huisboten van Otter Easy Houseboats zijn zeer wendbaar en goed te manoeuvreren. Ontspannen vaar je met 6-9 km/u. Dit is de maximale snelheid. Hiermee kun je genieten van het landschap en de oevers van de Maas en de Maasplassen beschermen tegen erosie. De ervaring leert dat 4-5 uur varen overdag voldoende is om de Maasvallei te leren kennen en ervan te genieten. Je verbruikt ongeveer 4 à 5 liter brandstof per uur varen.

 

Brandstof en water tanken

Je ontvangt de huisboot met een volle brandstoftank en je levert hem ook weer in met een volle tank. Indien je de huisboot niet volgetankt inlevert, rekent Otter Easy Houseboats een tankfee van € 7,50 bovenop het bedrag van de getankte brandstof. Op 700 meter van onze steiger kun je tanken bij watertankstation Het Anker, waar je brandstof en drinkwater kunt tanken.

 

Hier lees je uitleg over waar je kunt aanleggen, waar passantenhavens zijn en meer.

In de meeste jachthavens wordt de prijs van de ligplaats bepaald door de afmeting van de boot (ongeveer € 1,- tot € 1,50 per meter bootlengte per nacht). Een ligplaats in andere jachthavens kost daarom ongeveer € 12,- per nacht. Bij dit bedrag is het gebruik van elektriciteit, toiletten en douches vaak inbegrepen. Neem wel altijd contact op met de havenmeester als je wilt aanleggen. Uiteraard is het niet toegestaan om aan te leggen bij een steiger met een ‘Privé’ bord of een aanlegverbodsbord.

In principe kunnen ligplaatsen niet gereserveerd worden. Informatie over de jachthavens en passantenhavens vind je in de Marec-De Spaanjerd app en de wateralmanak die zich aan boord bevindt. Aan boord ligt een schippersgids met waterkaarten, wandel- en fietsroutes en veel informatie over restaurants, winkels en evenementen in de regio. 

 

Sluizen

Onze huisboten zijn probleemloos door de sluis te varen, je zult zelfs plezier beleven aan het passeren van een sluis. Doe dit wel altijd met 2 volwassen personen. Wanneer je van plan bent om te gaan varen, wordt er tijdens de verplichte schipperstraining aandacht besteed aan het goed in- en uitvaren van een sluis. Er zijn ook mooie tochten in de regio te maken zonder een sluis te passeren.

Hier vind je alle informatie en openingstijden over de sluizen

 

Zonsondergang

De zonsondergang is prachtig om mee te maken op de Maasplassen. Zorg dat je vóór het donker wordt een aanleg- of ankerplaats hebt gevonden en op je bootterras kunt genieten van de zonsondergang. Na zonsondergang mag er niet meer gevaren worden.

Comfort klasse M met kinders Otter Easy Houseboats

Veiligheid

Wind en storm

Het is toegestaan om te varen tot windkracht 3. Bekijk in onderstaand overzicht wat te doen bij de verschillende windsterktes. Op de handige app Windguru kun je de windverwachting en windrichting heel goed volgen.

Bekijk hier de windsnelheden en windrichting

 

Waterstanden van de Maas

De Maas is over het algemeen een rustig stromende rivier die goed zeer goed bevaarbaar
is. Bij hoge water stand kan het zijn dat stroming van de Maas zo sterk is, dat er niet op de
Maas gevaren mag worden. Hoge waterstanden komen met name in de winterperiode in
onze grens Maasregio voor.

Bekijk hier de waterstanden van de Maas

 

Wind sterkte Beschrijving windsterkte Golf beweging Uitwerking boot

Windsnelheid

km/h

0 windstilte geen geen 0-0,9
1 zwak rimpeling geen 1-5
2 zwak zwak geen 6-11
3 matig lichte golfjes lichte deining 12-19
4 matig matige tot sterke golfslag deining: een beetje tegensturen, eerstvolgende haven binnenvaren en de boot vastleggen 20-28
5 vrij krachtig sterke onrustige golfslag beweegt sterk 29-38
6 krachtig   eerstvolgende haven binnenvaren en boot
vastleggen of een windstille
baai zoeken en de boot vastleggen
39-49
7 hard   vaarverbod 50-61
8 stormachtig   vaarverbod 62-74
9 storm   vaarverbod 75-88
10 zware storm   vaarverbod 89-102
11 zeer zware storm   vaarverbod 103-117
12 orkaan   vaarverbod >117

 

 

Meer vragen?

neem contact op!

Zin in een watervakantie?

reserveer je boot naar keuze