Vaargebied Maasplassen

Haven en vaargebied

De boten van Otter Easy Houseboats liggen in jachthaven De Spaanjerd. Deze locatie is perfect voor een relaxte en gevarieerde vakantie op het water. Stap op en ontdek wat de Maas, de Maasplassen, de Maasstadjes en de Maasvallei je allemaal te bieden hebben. Het grootste onontdekte vaargebied van Nederland voelt haast buitenlands aan. Hier kan gevaren worden, gezwommen of gewoon genoten worden van een terrasje of van de prachtige natuur. Ook wanneer je de haven niet verlaat is er genoeg te beleven.

In het winterseizoen, tussen oktober en mei mag er met onze boten niet gevaren worden.

 

Varen op de Maas

Regenrivier de Maas kronkelt als een rode draad door het landschap. Deze is niet overal bevaarbaar, maar wel grotendeels. Richting het noorden vaar je stroomafwaarts, naar het zuiden stroomopwaarts. Het water stroomt dus van zuid naar noord, gemiddeld zo’n 1 à 2 kilometer per uur. Als het echter veel geregend heeft, kan de stroomsnelheid zomaar 4 à 5 kilometer per uur zijn en de waterstand een stuk hoger. De stroming maakt het varen op de Maas interessant, evenals de talloze grindgaten om de rivier heen. Na zonsondergang (dat betekent: uiterlijk na 20 uur) mag er niet meer gevaren worden op de Maasplassen.

 

RivierPark Maasvallei

Varen in de grindgaten is kinderspel. Hier is de stroming ineens verdwenen en kan er van een hapje of drankje genoten worden op één van de vele terrasjes aan de kade. De diepte van het water kan zeer wisselen op verschillende plekken. Houd daarmee rekening als u in het water gaat zwemmen! Op sommige plaatsen is het minder diep, zoals bij de sfeervolle Roerkade aan de monding van de (onbevaarbare) Roer. Op andere plaatsen is het juist weer veel dieper. De wateralmanak 2 laat je altijd de juiste informatie zien. De wateralmanak 1 en 2 is op iedere boot aanwezig.

We noemen deze riviernatuur, de grindgaten, de Maasvallei. De Maasvallei is het hart van Nederlands en Belgisch Limburg. Dit gevarieerde landschap is een verzameling van oude rivierarmen, oeverwallen, grindbanken en stroomgeulen tussen Maastricht en Kessenich, ruim 40 km langs de Belgisch-Nederlandse grens. Je vindt er historische dorpjes, mooie wandelroutes en grote grazers, zoals de Galloway koeien.

 

Belgisch Limburg

Vanuit de Maas kun je via Ophoven België invaren. Hier gaat het prachtige grensrivier- en merenlandschap van Belgisch Limburg verder. Wil je naar België varen? Trek hier dan wel meerdere dagen voor uit. Dankzij het veerpontje in Ophoven / Ohé en Laak kun je snel beide oevers van de Maas verkennen, zoals het Vlaamse wandelgebied Kessenich.

 

Varen op de Maasplassen

Varen op de Maasplassen, een netwerk van grote en kleine plassen, geeft je allerlei mogelijkheden om de omgeving te ontdekken met uitstapjes. Op de Maasplassen zijn motorjachten en speedboten in de meerderheid. Je kunt er surfen en zwemmen, wakeboarden of kayakken, naar een beachclub of op het strand liggen. Met een oppervlakte van ruim 3000 hectare is het het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Via mooie vaarwegen kom je van de ene plas bij de andere, zoals bij de trendy terrassen aan de Noordplas, de chique restaurants aan de Boschmolenplas of de toeristische Zuidplas. 

 

Vissen

Om te mogen vissen vanaf de huisboot en de oevers is in België en Nederland een visvergunning vereist. Hier kan je een vispas aanvragen.

 

Aanlegplaatsen

Aan het einde van een heerlijke dag op het water kun je ervoor kiezen om in een haven in de stad af te meren, zoals in Roermond, of de rust van een plas te kiezen. Dit mag alleen in het zomerseizoen van 15 april tot en met 30 september. In het voor- en naseizoen en in de winter (van 1 oktober tot en met 15 april) mag er alleen overnacht worden in de thuishaven De Spaanjerd. De diverse jachthavens en plassen hebben een ruim aanbod aan vrije aanlegplaatsen met moderne faciliteiten. Maar ook pal voor een stadje kun je soms een perfecte ligplaats vinden. De jachthaven bij Stevensweert bijvoorbeeld ligt aan de rand van dit prachtige stadje en heeft goede faciliteiten.

Klik hier voor windsnelheden en de weersverwachting

 

 

Meer vragen?

neem contact op!

Zin in een watervakantie?

reserveer je boot naar keuze