Vaargebied Maasplassen

 Haven en vaargebied

 

Het vaargebied van de Otter-huisboten is groot genoeg om een paar dagen tot een week te vertoeven. Bestudeer de onderstaande vaarkaart alvast zodat je goed voorbereid het water op gaat. Bij aankomst krijg je van het Otter-team een vaarkaart met QR-codes. Wanneer je deze volgt, kom je vanzelf langs alle mooie plekjes die het het Otter-team alvast voor je heeft uitgezocht.

Let op: het passeren van een sluis is niet toegestaan. Ook aanmeren is uitsluitend
toegestaan aan een daarvoor bestemde passantensteiger. Om te voorkomen dat de accu’s van de boot leeg raken en de accu’s beschadigd raken, dien je om de 2 dagen je huisboot een nacht aan de walstroom te leggen (12 uur).

De boten van Otter Easy Houseboats liggen in jachthaven De Spaanjerd. Deze locatie is perfect voor een relaxte en gevarieerde vakantie op het water. Stap op en ontdek wat de Maas, de Maasplassen, de Maasdorpjes en de Maasvallei je allemaal te bieden hebben. Dit is het grootste onontdekte vaargebied van Nederland en het voelt haast buitenlands aan. Hier kan je varen, zwemmen of gewoon genieten van een terrasje of van de prachtige natuur.

In het winterseizoen, van november tot en met maart, mag er met onze boten niet gevaren worden, maar ook wanneer je de haven niet verlaat is er genoeg te beleven in de omgeving. Ga lekker wandelen, fietsen of bezoek de historische dorpen en steden in de buurt. Of geniet gewoon van de rust in de haven en het ultieme comfort van de boot.

 

Varen op de Maas

Regenrivier de Maas kronkelt als een rode draad door het landschap. Hij is niet overal bevaarbaar, maar wel grotendeels. Richting het noorden vaar je stroomafwaarts, naar het zuiden stroomopwaarts. Het water stroomt dus van zuid naar noord, gemiddeld met zo’n 1 à 2 kilometer per uur. Maar als het veel geregend heeft, kan de stroomsnelheid zomaar 4 à 5 kilometer per uur zijn en de waterstand een stuk hoger. De stroming maakt het varen op de Maas interessant, evenals de talloze grindgaten om de rivier heen.

 

Varen op de Maasplassen

De Maasplassen en de Maasvallei vormen het hart van Nederlands en Belgisch Limburg. Dit gevarieerde landschap is een verzameling van oude rivierarmen, oeverwallen, grindbanken en stroomgeulen. De Maasplassen bestaan uit grindgaten; kunstmatige gaten die jaren en jaren geleden ontstaan zijn na grindwinning. Nu is het een prachtig gebied geworden met stranden, natuurgebieden, jachthavens en ruimte voor recreatie op het water. Varen in de grindgaten is kinderspel vergeleken met de Maas. Hier is de stroming ineens verdwenen en kan je in alle rust genieten van de natuur of van een hapje
en een drankje op één van de terrasjes langs de plassen.

Het gebied van de Maasplassen is een netwerk van grote en kleine plassen. Dit geeft je allerlei mogelijkheden om de omgeving te ontdekken. Via mooie vaarwegen kom je van de ene plas bij de andere, zoals de Molenveldplas, de Grote Hegge, de Huyskensplas en de Molengreend. Hier geniet je van de natuur, de Galloway-koeien, mooie wandelroutes en historische dorpjes.

Deze omgeving is ook perfect voor watersport. Je kunt er surfen, zwemmen,
wakeboarden en kayakken. Met een oppervlakte van ruim 3000 hectare is dit het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Of ga naar een beachclub, ontspan op een van de stranden, of geniet van lekker eten aan het water bij een van de mooie restaurants aan de Koeweide of de Boschmolenplas.

Het water in de grindgaten is gemiddeld 30 meter diep, maar dit verschilt per plas. In de wateralmanak 1 en 2, die op iedere boot aanwezig zijn, worden de waterdieptes aangegeven.

Na zonsondergang (uiterlijk om 20.00 uur) mag er niet meer gevaren worden op de Maasplassen.

 

Vissen

Om te mogen vissen vanaf de huisboot en de oevers is in België en Nederland een visvergunning vereist. Hier kan je een vispas aanvragen.

 

Aanlegplaatsen

Aan het einde van een heerlijke dag op het water kun je ervoor kiezen om in een
passantenhaven af te meren, zoals in Stevensweert, Maasbracht, Thorn of Wessem. Of kies voor de rust van een plas. Ergens anders overnachten mag alleen in het zomerseizoen van maart tot en met september. In het voor- en naseizoen en in de winter (van oktober tot maart) mag je namelijk niet varen met onze houseboats en lig je in thuishaven De Spaanjerd. Ook daar geniet je volop van de mooie natuur, het uitzicht vanuit de boot en alles wat er te doen is in de omgeving.

De diverse passantenhavens en plassen hebben genoeg mogelijkheden om aan te leggen. De jachthaven bij Stevensweert ligt bijvoorbeeld direct aan de rand van het stadje en heeft goede faciliteiten.

Klik hier voor windsnelheden en de weersverwachting

 

Meer vragen?

neem contact op!

Zin in een watervakantie?

reserveer je boot naar keuze

Bestel een cadeaubon

Het mooiste moment in het leven is je geliefden blij maken met een geschenk.
Verras je dierbaren met een persoonlijke cadeaubon voor een huisbootvakantie in Limburg. Eenvoudig en uniek, verzonden via e-mail of per post. Bestel via het bestelformulier en kies een bedrag of bepaal een bedrag naar eigen keuze.Total


Geschenkgutschein

Der schönste Moment im Leben ist, Ihre Lieben mit einem Geschenk glücklich zu machen.
Überraschen Sie Ihre Lieben mit einem persönlichen Geschenkgutschein für einen Hausbooturlaub in Holland. Einfach und einzigartig, per E-Mail oder Post verschickt.

Bestellen Sie über das Bestellformular und wählen Sie einen Betrag Ihrer Wahl.Total